Zalogowany jako: .   Wyloguj się
» Jaka jest norma TSH?

linki
reklamowe
 
~kasia
188.33.*.*


00:14 2011-11-12
ja mam wynik tsh 0,40-4,00 53,7
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~gość
109.243.*.*


14:15 2011-11-12
0.40 - 4.00 to norma. Masz trochę podwyższone - tj. niedoczynność tarczycy.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~syl
84.10.*.*


13:09 2011-11-15
Za niskie tsh to niedoczynność tarczycy!!!!
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
viki1
93.152.*.*


15:47 2011-11-15
Za wysokie TSH oznacza niedoczynność tarczyc. Natomiast bardzo niskie TSH świadczy o nadczynności. W przypadku autoimmunologicznego zapalenia tarczycy początkowo możemy miec do czynienia ze spadkiem poziomu TSH, a następnie z jego wzrostem. Pozdrawiam
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~witka
89.174.*.*


20:45 2011-11-17
a ja dzis wlasnie dzis dostalam wynik TSH 4.240 I DOSTALAM SKIEROWANIE NA DALSZE LECZENIE.JA SIE NIE ZNAM NA TYM WOGULE CZY MAM SIE MARTWIC??????
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
Gajaa
192.168.*.*


10:36 2011-11-18
Hmmm chyba masz nadczynność. Moim zdaniem nie powinnaś się martwić, lekarz na pewno Ci wszystko wyjaśni.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
viki1
93.152.*.*


11:39 2011-11-18
Droga Witko masz lekką niedoczynność tarczycy. Zgłoś się do endokrynologa. Gaju to nie jest nadczynność. Przy nadczynności wynik byłby w okolicach 0. Witko lekarz endokrynolog najpewniej zleci Ci kolejne badania. Sprawdzi, czy masz podwyższone antyTPO. Jeśli będzie podwyżsozne, oznacza to, że jest to choroba Hashimoto. Właściwie nie ma się czym martwić. Dostaniesz suplement hormonów tarczycy, które będziesz musiała brać do końca życia. Nie jest to duży kłopot. Tabletki są bardzo małe i bierze się je na czczo, 30 minut przed śniadaniem. Nie jest to bardzo dokuczliwa przypadłość. Gdy zaczniesz brać leki, po 1-2 tygodniach poczujesz się znacznie lepiej. Będziesz miała więcej energii :) Lekarz może też zlecić wykonanie USG tarczycy. USG pozwala stwierdzić, czy w tarczycy jest stan zapalny (czy jest to choroba Hashimoto) i czy występują guzki. Guzki też z reguły są niegroźnymi tworami. Na niedoczynnośc tarczycy cierpi co 5 kobieta, więc jest to przypadłość dość powszechna. Jakbyś miała jakiekolwiek pytania, pisz proszę. Pozdrawiam
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe
 
~luśka
178.73.*.*


09:42 2011-11-20
A ja zawsze miałam TSH na poziomie 0.800 - 1.250 tera wyszło mi 2.400 i endokrynolog stwierdził, że jest to zbyt wysoki poziom, bo TSH powinno utrzymywać się na poziomie około 1.000 a tym bardziej, że takie do tej pory miałam, a norma do około 4.000 jest starą normą i że od niej się odchodzi. Próbuję usilnie od wielu lat zajść w ciążę i nie stwierdzono ani u mnie ani u męża żadnych przyczyn niepłodności. Endokrynolog stwierdził, że moje obecne TSH może być pewną przeszkodą, utrudnieniem, ale oczywiście nie oznacza to, że jest główna przyczyną naszych niepowodzeń, bo wcześniej miałam wg. lekarza prawidłowe TSH. Dostałam lek EUTHYROX N (substancja czynna to lewotyroksyna sodowa) na obniżenie TSH. Nie zaczęłam go brać, bo chcę się skontaktować z innym lekarzem. Boję się ingerencji hormonalnej i nie rozumiem, czemu niby w badaniu posłużono się"starymi" normami i wszędzie w internecie również jest mowa o normie do około 4.000.. VIKI1 mam wrażenie, że się znasz na temacie, co myślisz na ten temat?
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~apol
83.5.*.*


21:28 2011-11-25
Mam usuniętą tarczycę ( styczeń tego roku). Obecne wyniki to TSH3 47,86 a FT4 0,71. Co o tym mysleć? Może ktoś mi odpowie.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
janetSF
79.185.*.*


15:30 2011-11-28
odebrałam dziś wyniki badania krwi, bo doktorka podejrzewa u mnie tarczycę lub anemię , ale z tego co oszacowałam wyniki badania morfologicznego mam w normie,ale nie wiem co z tarczycą przy moim TSH mam zapis 2,05 ulU/ml [0.27 - 4.2 ] i nie bardzo wiem jak to rozczytać . Czy mógłby ktoś mi pomóc ? :)
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
Forum Wieszjak.Polki.pl:
Liczba postów: 128937 | Liczba wątków: 24117
Najnowszy wątek: Rak piersi u mężczyzn
Najpopularniejszy wątek: Problem z serwisem Pobieraczek .pl (1254)
Najaktywniejsi na forum: dr-anna-wilczynska , czikulinka , czarek11 , kasiuniaz , monia70
Społeczność Wieszjak.pl:
Liczba użytkowników: 404416
Ostatnio zarejestrowali się: dociona , andzelkagaj , daglas87 , rzekotka19 , habelanka
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter
Paulina Stolorz

Paulina Stolorz

Mgr Psychologii Klinicznej
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM