Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

napisał/a: ~topek " 2007-08-13 12:14
Witam,
ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie udaly,
rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem mieso
mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie "koralikowe".
Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?

Z gory dzieki

topek jak zawsze pozdrawiajacy

--
napisał/a: ~Felinity 2007-08-13 12:30
W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:

> Jak zrobic, zeby ta
> masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
> barach mlecznych?
>
Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.

Pozdrawiam,
Fel


--
http://felinity.jogger.pl/
napisał/a: ~topek " 2007-08-13 12:50
> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> pyszny.
A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
Mam ugotowac juz to zmielone?

topek jak zawsze pozdrawiajacy


--
napisał/a: ~Felinity 2007-08-13 12:59
W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:50:44 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:

>> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
>> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
>> pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe? Mam ugotowac juz to zmielone?
>
Nie sądzę, żeby to przyniosło pożądany efekt.
Bez maszynki będzie ciężko.

Powodzenia

Fel

--
http://felinity.jogger.pl/
napisał/a: ~MONI| 2007-08-13 13:01

> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?

Nie, trzeba najpierw kawałek mięsa ugotować póżniej go rozdrobnić

może masz np. taki mikser ręczny z przystawką do siekania np. mięsa, mozna w
tym rozdrobnić mięso gotowane
np.

http://www.agd-rtv.net/product_info.php?manufacturers_id=15&products_id=5805&topSsid=66f53f6b13ade9e184897e4affa5e0ee

Pozdrawiam

Monika

napisał/a: ~medea 2007-08-13 13:37
topek pisze:

> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?

Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
mikserze - wychodzi gładki farsz.

Pozdrawiam
Ewa
napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-13 14:10

"topek " wrote in message
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
>
> topek jak zawsze pozdrawiajacy

Przetrzeć podsmażone przez sito.

napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-13 14:14

"Panslavista" wrote in message
>
> "topek " wrote in message
> news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...
> > > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > > pyszny.
> > A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe?
> > Mam ugotowac juz to zmielone?
> >
> > topek jak zawsze pozdrawiajacy
>
> Przetrzeć podsmażone przez sito.

To samo można osiągnąć w moździeżu lub makutrze

napisał/a: ~ikselka@wp.pl 2007-08-13 18:49
On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?

Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.
napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-13 18:57

wrote in message
On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?

Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.


Można dodać lyżkę mąki ziemniaczanej (do zimnego farszu - już gotowego i
dobrze wymieszać i wyrobić.

napisał/a: ~ikselka@wp.pl 2007-08-13 22:13
On 13 Sie, 18:57, "Panslavista" wrote:
> wrote in message
>
> news:1187023799.486340.70130@b79g2000hse.googlegroups.com...
> On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:
>
> > Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> > gladka jak glina?
>
> Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
> dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
> sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
> średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
> No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.
>
> Można dodać lyżkę mąki ziemniaczanej (do zimnego farszu - już gotowego i
> dobrze wymieszać i wyrobić.

Też dobry sposób, ale ja stosuję bułkę, ponieważ ten dodatek spulchnia
farsz i pierogi są pięknie wypełnione po ugotowaniu, a farsz ma
delikatną konsystencję.

napisał/a: ~topek 2007-08-13 23:54
> Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
> gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
> ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
> mikserze - wychodzi gładki farsz.
W mikserze czyli w czyms takim:
http://www.bionovo.pl/images/neolab/image_01200.JPG


Czy takim z nozem sie krecacym?
http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer876.jpg



Bo ja mam w domu cos takiego (obydwa te urzadzenia w jednym):
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/114760052745179639.jpg


--
topek jak zawsze pozdrawiający

Przyszedł raz Breżniew, w dzień do fryzjera, A fryzjer uje*ał mu rękę,
Tyle jest spraw na tym świecie poważnych, by o nich napisać piosenkę