Zalogowany jako: .   Wyloguj się
1
2
3
» Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

linki
reklamowe
 
~topek "


12:14 2007-08-13
Witam,
ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie udaly,
rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem mieso
mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie "koralikowe".
Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?

Z gory dzieki

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

--
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Felinity


12:30 2007-08-13
W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:

> Jak zrobic, zeby ta
> masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
> barach mlecznych?
>
Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.

Pozdrawiam,
Fel


--
http://felinity.jogger.pl/
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~topek "


12:50 2007-08-13
> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> pyszny.
A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
Mam ugotowac juz to zmielone?

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy


--
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Felinity


12:59 2007-08-13
W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:50:44 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:

>> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
>> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
>> pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe? Mam ugotowac juz to zmielone?
>
Nie sądzę, żeby to przyniosło pożądany efekt.
Bez maszynki będzie ciężko.

Powodzenia :-)

Fel

--
http://felinity.jogger.pl/
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~MONI|


13:01 2007-08-13
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?

Nie, trzeba najpierw kawałek mięsa ugotować póżniej go rozdrobnić

może masz np. taki mikser ręczny z przystawką do siekania np. mięsa, mozna w
tym rozdrobnić mięso gotowane
np.

http://www.agd-rtv.net/product_info.php?manufacturers_id=15&products_id=5805&topSsid=66f53f6b13ade9e184897e4affa5e0ee

Pozdrawiam

Monika
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~medea


13:37 2007-08-13
topek pisze:

> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?

Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
mikserze - wychodzi gładki farsz.

Pozdrawiam
Ewa
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Panslavista"


14:10 2007-08-13
"topek " wrote in message
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
>
> topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

Przetrzeć podsmażone przez sito.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe
 
~Panslavista"


14:14 2007-08-13
"Panslavista" wrote in message
>
> "topek " wrote in message
> news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...
> > > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > > pyszny.
> > A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe?
> > Mam ugotowac juz to zmielone?
> >
> > topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
>
> Przetrzeć podsmażone przez sito.

To samo można osiągnąć w moździeżu lub makutrze
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~ikselka@wp.pl


18:49 2007-08-13
On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?

Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Panslavista"


18:57 2007-08-13
wrote in message
On 13 Sie, 12:14, "topek " wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?

Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.


Można dodać lyżkę mąki ziemniaczanej (do zimnego farszu - już gotowego i
dobrze wymieszać i wyrobić.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
1
2
3
Forum Wieszjak.Polki.pl:
Liczba postów: 724654 | Liczba wątków: 267887
Najnowszy wątek: sennik jedzenie
Najpopularniejszy wątek: Przedszkola (1343)
Najaktywniejsi na forum: dr-anna-wilczynska , czikulinka , czarek11 , kasiuniaz , monia70
Społeczność Wieszjak.pl:
Liczba użytkowników: 407525
Ostatnio zarejestrowali się: __rybcia__ , marion1909 , magdaa856 , ewa1990 , trollek
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter