Zalogowany jako: .   Wyloguj się
1
2
» co ze spirytusu? jak zrobic szybko dobra wodke?

linki
reklamowe
 
~wujek staszek


12:19 2008-11-06
cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego wypicia
:-). Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale może jeszcze
cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Alex


13:45 2008-11-06
wujek staszek pisze:
> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
> wypicia :-). Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale
> może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.

Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
dramat
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~JerzyN


20:59 2008-11-06
Alex pisze:
>
>
> wujek staszek pisze:
>> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
>> wypicia :-). Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem,
>> ale może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
>
> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być

Szkoda, że nie piszesz jak.
pozdr. Jerzy
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Nika"


22:08 2008-11-06
Mój wujek uprawiał rozrabianie spirytusu sokiem z białych winogron,
proporcje jak przy rozrabianiu wodą.
--
Nika
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~JaMyszka


23:45 2008-11-06
On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
> [...]
> > Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
> Szkoda, że nie piszesz jak.

Wedle życzenia;)
1/2 litra spirytusu
1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
szklanka cukru
laska wanilii (prawdziwa)
Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
Po ostygnięciu dodać spirytus.

Mimo, że to słodka wódka, to facetom ona smakuje;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~wujek staszek


06:31 2008-11-07
JaMyszka pisze:
> On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
>> [...]
>>> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
>> Szkoda, że nie piszesz jak.
>
> Wedle życzenia;)
> 1/2 litra spirytusu
> 1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)

Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..

> szklanka cukru
> laska wanilii (prawdziwa)
> Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
> Po ostygnięciu dodać spirytus.

Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~JaMyszka


13:06 2008-11-07
On 7 Lis, 06:31, wujek staszek wrote:
> [...]
> Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..

Tia...

> [...]
> Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...

A na drugi dzień zobaczysz śmiejącą się myszkę;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe
 
~D"


16:30 2008-11-07
> :-). Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale może
> jeszcze
> cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
>
Cytryno-winogronówka Dorasi

? l spirytusu 96%

1 l soku z białych winogron (musi być sok, nie napój)

1 cytryna, obrana, pokrojona w plastry (ja daję bez skórki, ale można też z
nią, wtedy ma trochę goryczki w sobie)

Wszystko wymieszać, po 12-24 godzinach wyjąć cytrynę, po 2-3 dniach gotowe
do picia.



Dla chłopów - proporcje 1:1. Dla kobiet - przecedzić. Wersja express:
zamiast plastrów cytryny dodać sok wyciśnięty z cytryny.



Polecam, bo napój naprawdę dobry i szybko się "przeżera" (bardzo spragnieni
nawet po godzinie-dwóch mogą próbować ). Można schłodzić - jeszcze lepszy.



Tych, którzy zdecydują się na spróbowanie, proszę o ocenę mojego przepisu.



Dorota
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~n.jerzy"


19:36 2008-11-07
Użytkownik "wujek staszek" napisał w wiadomości
> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
> wypicia :-). Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale
> może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.

Ale mecyje,bierze sie kawalek chleba zwany popularnie pietka i po
wyskrobaniu miekkiej czesci w wykonana miseczke sypie sie cukier i podpala
chleb i cukier w tej pietce, jezeli sa jakies problemy to mozna zaczac
podpalanie tego "urzadzenia " na gazie.Zbierac skapujacy topiony cukier do
szklaneczki gdzie jest juz wstepnie rozrobiony spiryt, rozrobic, rozmieszac
i wlac do glownego roztworu ktory doprowadzic mozna do "sily" okolo
40%.Uzyskuje sie klasyczna przepalanke i dalej juz chyba wiecie co z tym
robic -:))
juras
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
~Krystyna Chiger


20:09 2008-11-07
Użytkownik n.jerzy napisał:

> Ale mecyje,bierze sie kawalek chleba zwany popularnie pietka i po
> wyskrobaniu miekkiej czesci w wykonana miseczke sypie sie cukier i podpala
> chleb i cukier w tej pietce, jezeli sa jakies problemy to mozna zaczac
> podpalanie tego "urzadzenia " na gazie.Zbierac skapujacy topiony cukier do
> szklaneczki gdzie jest juz wstepnie rozrobiony spiryt, rozrobic, rozmieszac
> i wlac do glownego roztworu ktory doprowadzic mozna do "sily" okolo
> 40%.Uzyskuje sie klasyczna przepalanke i dalej juz chyba wiecie co z tym
> robic -:))
>
W wersji, którą znam, podpala się trochę nierozrobionego spirytusu w
szklaneczce, nad tym trzyma się piętkę z cukrem, żeby skapywało.
Piętkę trzyma się w obcęgach, a cały napój nosi nazwę obcęgówy :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
  zgłoś do moderacji  zgłoś naruszenie regulaminu
1
2
Forum Zdrowie:
Liczba postów: 332266 | Liczba wątków: 31911
Najnowszy wątek: żylaki
Najpopularniejszy wątek: Przedszkola (1343)
Najaktywniejsi na forum: dr-anna-wilczynska , czikulinka , czarek11 , kasiuniaz , monia70
Społeczność Wieszjak.pl:
Liczba użytkowników: 407662
Ostatnio zarejestrowali się: evelynelf , bea33 , mat3253 , lizzie26 , mirka272
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter